Skip til hoved indholdet

Campus Ærø

Strategisk mål: Uddannelse for alle

Fællesskab - Uddannelse - Øliv

En del af vores studerende, særligt de unge tilflyttere til HF-Søfart og Navigationsskolen, efterspørger bedre muligheder for at finde og blive en del af nye fællesskaber på Ærø. Men også øvrige studerende, lærlinge, elever og fjernstuderende efterspørger et levende uddannelsesmiljø på Ærø.

Campus Ærø har base på MARNAV i Skibet, som ønsker vi at skabe et fælles miljø for alle uddannelsesaktive på Ærø, så flere oplever at være en del af et fællesskab.  Målet er på den korte bane at skabe rum for bedre trivsel for alle typer af studerende og lærlinge på Ærø.

På længere sigt er målet, at et styrket samarbejde med erhvervs- og professionsuddannelserne kan bidrage til, at der udvikles nye hybride uddannelser inden for erhvervs- og professionsuddannelserne, så fjernstuderende kan få adgang til flere uddannelser. 

Projektet skal:

  • Etablere Skibet, som et fysisk mødested, der er åbent for alle der er under uddannelse på Ærø – også fjernstuderende som savner at være en del af et uddannelsesmiljø i dagligdagen. Skibet skal være et mødested med plads til lektielæsning, gruppearbejde og online undervisning. Det er også her Campus Ærøs forskellige arrangementer og aktiviteter afholdes. Desuden skal Motorfabrikken Marstal, FabLab og MARNAVS eget nye værksted indgå som naturlige fælles- og aktivitetssteder.

  • Udvikle og tilbyde ture og arrangementer samt åbne maskin- og kunstværksteder, hvor studerende kan mødes på tværs af fagligheder. Tilbuddene udvikles i et samarbejde mellem projektleder,  undervisere fra HF Søfart og MARNAV, vejledere for lærlinge og SOSU-studerende, instruktører fra foreninger med flere. 

  • Udarbejde et ’Campus-fritidsprogram’, hvor studerende kan mødes og blive introduceret til forskellige foreninger og fritidsaktiviteter på Ærø.

  • Udvikle ’Aktiv Vinter på Ærø’. En messe, hvor Campus og studerende/elever to gange om året kan tilbyde eller præsentere forskellige aktiviteter og foreninger.

  • Styrke samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner på og udenfor øen: Erhvervsuddannelser, akademier og professionshøjskoler. Formålet er at oplyse om og udvikle hybriduddannelser indenfor uddannelser til eksempelvis skibsmontører, serviceøkonom og SOSU-uddannelser.

Projektet er treårigt projekt og udvikles i et samarbejde mellem Ærø Kommune og Marstal Navigationsskole med støtte fra en række fonde.


Unge, der ikke trives, har højere risiko for at droppe ud af deres uddannelse. Et vigtigt aspekt af arbejdet med uddannelsenskvaliteten er derfor, at have fokus på, hvordan de unge trives. Med Campus Ærø iværksætter vi indsatser, som kan styrke trivslen hos de unge.


Oversigt over opfyldte verdensmål

BilledeVerdensmålBeskrivelse
Verdensmål 4: KvalitetsuddannelseUnge, der ikke trives, har højere risiko for at droppe ud af deres uddannelse. Et vigtigt aspekt af arbejdet med uddannelsenskvaliteten er derfor, at have fokus på, hvordan de unge trives. Med Campus Ærø iværksætter vi indsatser, som kan styrke trivslen hos de unge.

Verdensmål 3: Sundhed og trivselTrivsel under uddannelse er en kerneværdi for Campus Ærø. Aktiviteterne her har alle fokus på at fremme det samvær og den fælleskabsfølelse, der er med til at gøre studietiden meningsfuld.

Verdensmål 5: LigestillingTone og adfærd kan være hård i det maritime og i studiemiljøet. Campus Ærøs understøtter et fokus på at udvikle en sund kultur, som gør op med stereotype forestillinger om køn og roller og hvor ekskluderende eller diskriminerende adfærd ikke tolereres.


Organisering og samarbejdspartnere 

Projektet er forankret i Styregruppen for Den Digitale Ø med Ærø Kommune som projektejer, øvrige parter er Marstal Navigationsskole, HF og VUC Fyn, Ærø Turist og Erhverv.

Øvrige samarbejdspartnere er: Svendborg Erhvervsskole, Motorfabrikken Marstal, SOSU Fyn samt Læsø og Samsø Kommune.


Økonomi
Det samlede projektbudget for perioden 2024-2026 er 7,6 mio. kr.  Ærø Kommune og projektdeltagerne egenfinansierer projektet med ca. 2 mio. kr.  

Projektet har fået støtte fra: Region Syddanmarks Uddannelsespulje, Landdistrikternes forsøgspulje, A.P. Møller Fonden, LAG LLEA.


Tidsplan
Projektperioden løber fra 1. januar 2024 – 30. december 2026.

  • 2024: Handleplaner for alle områder. Indretning og åbning af Skibet. Udarbejdelse af første års introforløb. Etableringsfase afsluttes.

  • 2025: Fuldt aktivitetsforløb. Styrket samarbejde og test af netværk mellem værksteder og Skibet, Midtvejsevaluering.

  • 2026: Aktivitetsforløb evalueres og overgår til drift. Netværk forankres i organisationerne. Endelig evaluering og afsluttende webinar.

Hold dig opdateret med nyt fra Marstal Navigationsskole

Marstal Navigationsskole

Maritimt Uddannelsescenter

Ellenet 10, 5960 Marstal

Telefon: +45 6253 1075
marnav@marnav.dk

Genveje

Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback